Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ραντεβού στο «Χωριό Αλληλεγγύης», στο Alter Summit

Κατά τη διάρκεια της Εναλλακτικής Συνόδου των Ευρωπαϊκών Κινημάτων – Alter Summit -που πραγματοποιείται στις 7 και 8 Ιουνίου στην Αθήνα, στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ- Κοινωνικά Φαρμακεία και Ιατρεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Πρωτοβουλίες Χωρίς Μεσάζοντες, Δίκτυα Διανομής Βασικών Αγαθών, Συλλογικές Κουζίνες, και δεκάδες σχήματα και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται με ποικίλους τρόπους στο πεδίο της Αλληλεγγύης, στήνουν όλες μαζί το δικό τους ιδιαίτερο χώρο, ένα ξεχωριστό, πολύμορφο και αυτοοργανωμένο «Χωριό Αλληλεγγύης», μετά από κάλεσμα της «αλληλεγγύης για όλους» για συμμετοχή και συν-διοργάνωση και δύο ανοιχτές συνελεύσεις συλλογικοτήτων της Αττικής.
Είναι προφανές ότι η αναμενόμενη άφιξη στην Αθήνα εκατοντάδων ακτιβιστών από την Ευρώπη δίνει μια σπάνια ευκαιρία γνωριμίας των επισκεπτών με τις αλληλέγγυες οργανώσεις και συλλογικότητες στην Ελλάδα, ανταλλαγής εμπειριών των ντόπιων με κινήματα αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης στην Ευρώπη και διαμόρφωσης μόνιμων και σταθερών δικτύων επικοινωνίας, που θα έχουν στηριχτεί σε πολύτιμες, δια ζώσης, επαφές. Είναι γεγονός ότι το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης της κοινωνίας μας έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, τόσο του Νότου που πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας των δικών τους κυβερνήσεων, όσο και του Βορρά που «βλέπει» τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών να χτυπούν και τη δική τους πόρτα.
Παράλληλα, όμως είναι μια εξαιρετικά ευνοϊκή περίσταση ένα μεγάλο μέρος αυτής της μοναδικής πολυμορφίας εγχειρημάτων αλληλεγγύης, που έχουν αναδυθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, να γνωριστεί από κοντά, να ανταλλάξει απόψεις, ιδέες και εμπειρίες. Είναι ευκαιρία όλο αυτό το δυναμικό της ελληνικής κοινωνίας που αντιστέκεται στις μνημονιακές πολιτικές, που συνθλίβουν όλο και περισσότερες τις ζωές μας, αλλά παράλληλα δείχνουν και το δρόμο για το νέο κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε, να συναντηθεί και να συνομιλήσει.
Στο τρίστρατο της αυτοοργάνωσης, της αντίστασης και της αλληλεγγύης συναντιούνται εδώ και καιρό όσοι και όσες αρνούνται να δεχτούν παθητικά την κοινωνική ερήμωση, κατανοώντας ότι παράλληλα με τους αγώνες αντίστασης πρέπει να στηριχτεί άμεσα και έμπρακτα ο κόσμος που φτάνει στα όριά του. Ευκαιρία, λοιπόν, να γνωριστούν και από κοντά.
Το «Χωριό Αλληλεγγύης» θα λειτουργήσει και τις δύο μέρες του Alter Summit ως σημείο φυσικής συνάντησης ελληνικών και ευρωπαϊκών συλλογικοτήτων αλληλεγγύης.
Κάθε δομή ή συλλογικότητα θα έχει το χώρο της για τα έντυπα και τα υλικά της αλλά και για προϊόντα που ενδεχομένως παράγει προκειμένου να υποστηρίξει τη δράση της. Θα υπάρχει καφενείο και μεταφραστές/στριες για όσους/ες δυσκολεύονται με τις επαφές τους ή με τις ανοιχτές συζητήσεις/συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν επιτόπου. Ενώ τέλος θα γίνει προσπάθεια οι συλλογικότητες να κατανεμηθούν ανά θεματική δραστηριοποίησή τους ώστε να δημιουργηθούν και επιμέρους χώροι συνάντησης.
Τέλος οι δομές και οι συλλογικότητες Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Οικονομίας που θα βρεθούν στο «Χωριό» θα συμμετέχουν στην κεντρική συνέλευση του Alter Summit: «Αλληλεγγύη εν δράσει: Η Ευρώπη των “από κάτω” στο προσκήνιο», που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 8 Ιουνίου, 13:30-16:30.
Παράλληλα, στο «Χωριό Αλληλεγγύης» θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμα συναντήσεις: την Παρασκευή 7 Ιουνίου (5.00 μ.μ.) κατά την οποία θα γίνει μια σύντομη συνάντηση παρουσίασης και αλληλογνωριμίας. Για το Σάββατο 9 Ιουνίου (9.30-12.30) έχει επίσης προγραμματιστεί συνάντηση προκειμένου να ανταλλαχθούν καλύτερα οι εμπειρίες από τους αυτοοργανωμένους αγώνες ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια και τις διαδικασίες διαμόρφωσης ενός βαθύτερου κοινωνικού μετασχηματισμού μέσα από αυτές.
Το «Χωριό Αλληλεγγύης» θα ρίξει την αυλαία του συμμετέχοντας στη μεγάλη πανευρωπαϊκή διαδήλωση στην Αθήνα, το Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 6.00 μ.μ.
Περισσότερες πληροφορίες για την Εναλλακτική Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Κινημάτων


To χωριό Αλληλεγγύης
Αθήνα, 3/6/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου